Preguntes freqüents – FAQs

A veure si us podem aclarir una mica tot això! Sembla tot molt més complicat del que és en realitatCastellet Sostenible

Què és una comunitat energètica?

Les Comunitats energètiques com la nostra són la clau per capacitar la ciutadania en la transició cap a un model energètic renovable i fomentar així la transició cap a un nou model d’energia.

Les Comunitats energètiques som organitzacions de veïns i veines, sense ànim de lucre, que compartim l’objectiu d’impulsar la transició energètica a nivell local, produïnt i consumint energia renovable i portant a terme accions concretes que ens permetin als socis/es minimitzar l’empremta energètica, estalviar i empoderar-nos energèticament.


Per què una cooperativa?

Les comunitats energètiques no disposen d’una forma jurídica pròpia, sino que están definides en el Reial Decret-llei 23/2020, de 23 de juny com:

“entidades jurídicas basadas en la participación abierta y voluntaria, autónomas y efectivamente controladas por socios o miembros que están situados en las proximidades de los proyectos de energías renovables que sean propiedad de dichas entidades jurídicas y que estas hayan desarrollado, cuyos socios o miembros sean personas físicas, pymes o autoridades locales, incluidos los municipios y cuya finalidad primordial sea proporcionar beneficios medioambientales, económicos o sociales a sus socios o miembros o a las zonas locales donde operan, en lugar de ganancias financieras.”

Les cooperatives de consum sense ànim de lucre, són el millor encaix per la seva naturalesa oberta i participativa, en la que els socis i sòcies són els propietaris i el màxim òrgan de decisió a través de l’assamblea.
Autoconsum Solar Compartit

He de fer alguna instal·lació a la meva llar?

No has de fer cap instal·lació ni modificació al teu habitatge. Només cal que comuniquis a la teva distribuïdora el teu coeficient de participació. Un cop feu això, la vostra distribuïdora us deduirà el consum d’energia que us correspon a cada factura.


He de fer alguna instal·lació a la meva llar?

No has de fer cap instal·lació ni modificació al teu habitatge. Només cal que comuniquis a la teva distribuïdora el teu coheficient de participació. Un cop feu això, la vostra distribuïdora us deduirà el consum d’energia que us correspon a cada factura.


He de ser soci/sòcia per gaudir del Autoconsum Solar Compartit?

Si. La quota és de només 50€ un cop a la vida. A més, som una cooperativa sense ànim de lucre, per tant, estigues tranquil que aquest 50€ s’invertiran de la millor manera possible.


És millor l’Autoconsum Solar Compartit o posar-me plaques a casa meva?

Cada casa és un món i no ens veiem amb cor de dir quina és la millor opció d’una manera generalitzada.

L’autoconsum compartit però, pot presentar avantatges com poden ser:

  • Pots oferir autoconsum solar a llars sense teulades pròpies. Si estàs de lloguer, jo m’ho rumiaria.🤔
  • Les instal·lacions més grans acostumen a tenir un preu unitari gairebé un 50% més baix que les instal·lacions domèstiques.
  • No cal que facis una inversió inicial, tret dels 50€ per cada vida que visquis. Si coneixes algú que hagi viscut més d’una vida, no cal que li parlis de nosaltres.

I si canvio de domicili?

Si el teu nou habitatge compleix amb les condicions legals per formar part de l’autoconsum compartit (2 km, …) ens ho hauràs de comunicar i només caldrà que tramitis un canvi de número de comptador. Pensa però, que això només ho pots fer un cop a l’any. Per tant, hauràs d’esperar a fer el canvi en el moment concret en que es pugui.


Els comerços poden participar en l’autoconsum compartit?

I tant que si! La idea és ques es beneficiï tota la comunitat, i els comerços formeu part d’aquesta comunitat.

Wellcome comerç!
Fer-me soci i/o col·laborador

Té algun avantage fer-se soci/sòcia?

Heu de tenir en compte que ser soci o sòcia és la única porta d’accés per gaudir dels serveis que ofereixi la Cooperativa Castellet Sostenible (autoconsum compartit, mobilitat elèctrica compartida, eficiència energètica a les llars, entre altres que volem treballar). A part de gaudir d’aquests avantatges, penseu que us dona la possibilitat de participar del desenvolupament de la cooperativa.

Aquí teniu el link per fer-vos socis! Clicka aquí omple el formulari, paga 50 eurets i comença a gaudir dels avantatges!

Ep! I si ens voleu donar un cop de mà en la gestió de la cooperativa, clicka aquí.


Hi ha cap risc per ser soci/sòcia?

No! Mai tindreu responsabilitat patrimonial ni legal. L’únic risc, en cas de suspensió de pagaments per part de la cooperativa, és que podríeu perdre l’aportació inicial de soci.


I si em vull donar de baixa?

Si us voleu donar de baixa i deixar de socis de la cooperativa, ens ho heu de demanar als gestors de la cooperativa. De la vostra aportació inicial al capital social de la cooperativa, se us retornarà.

Només us demanem una mica de paciència. Som persones que gestionem la cooperativa, sense cobrar un duro (ni un euro) i potser triguem una mica més que una gran comercialitzadora, o no! 🤔


Qui es pot fer soci/sòcia?

Totes les persones físiques, així com les empreses, els comerços i les comunitats de veïns de Sant Vicenç de Castellet.


Desplaça cap amunt